Evde Yoğurt Yapımı




Bir süredir ortalıkta yoktum çünkü 8 günlük bir yurtdışı seyahati üzerine grip oldum ve 5 gün yattım. Dolayısı ile 15 gündür ne ses ne seda ne mutfak ne tarif..

Ancak sahalara hızlı döndüm. Evde kendi yoğurdumu kendim yaptım.
Maya olarak da probiyotik yogurt kullandım. Süt olarak da 1 lt'lik günlük sütlerden.
Yoğurt makinanız varsa aşağıdaki tarif ile taş gibi yoğurt yapabilirsiniz.
Ben akşamdan koyuyorum sabaha mayalanmış oluyor. İşe gitmeden dolaba atıp evden çıkıyorum.

Buyrunuz yapılışına:

Malzemeler:
*Yogurt Makinası
*1 lt günlük süt ( tercihim Atatürk Orman Çiftliği sütüdür, cam şişede, çocukluğumda içtiğimden :))
*1 adet probitoyik yogurt

Yapılışı:
Sütü buzdalobaından çıkarıyorum ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyorum. Yogurdun mayalanacağı kabı ya da küçük kapları sıcak su ile ısıtıyorum. Büyük kapta yapıyorsam tüm sütü kaba boşaltıyorum, sütün içine 6-8 tatlı kaşığı yogurt koyup biraz karıştırıp, makineyi 6 saate kuruyorum. 7- 8 saatte mayaladığınızda yogurdunuz daha ekşi oluyor. Küçük kaplarda mayalamak istersem ( benim makinamda 6 adet kap var, sütü kaplara bölüştürüyorum, her bir kaba 1 tatlı kaşığı probitoyik yogurt koyup hafifce karıştırıyorum, kapaklarını kapatıp, makineyi 6 saate kuruyorum. Dikkat edilecek noktalardan biri de makineyi mayalama sırasında hiç hareket ettirmemek. Bakterilerin kafasını karıştırmayalım ki mayalama sekteye uğramasın :)

Bundan sonraki her bir mayalamada, maya yerine artık kendi yoğurdunuzu kullanın. 3-4 mayalama sonrası tamamen kendi saf halis mulis ev yogurdunuz olacak. Gonul rahatlığı ile hem siz hem de cocugunuz yiyebilir.

Ben dün akşam dayanamadım, hemen buğdaylı bir naneli yogurt çorbası yaptım. Çorbanın tarifini de geciktirmeden yazacağım.


Kisses & Love,
Aybik


Yorumlar

Popüler Yayınlar