El Yapımı Çikolata Tarifi



LİMONLU BEYAZ ÇİKOLATA

Herkese merhaba!!!

Bu sefer bende görmeye hiç alışık olmadığınız çok farklı bir tarif ile karşınızdayım. Bir süredir çikolata yapımı üzerine kafa yoruyorum, okuyorum ve denemeler yapıyorum.

Bu çikolataya süpermarketlerde biraz zor rastlarız. her yönüyle el emeği bir çikolata ve bence bu sebepten bir hayli değerli. İnsan öyle 2şer 3er ağzına atmadan önce durup bir düşünüyor :)

Çikolata yapımı için gerekli malzemler var ancak tarifi anlatırken evinizde olacağını düşündüğüm alternatif yolları da söyleyeceğim.

öncelikle gelelim gerekli aparatlara:

Çikolata kalıbı (slikon tercihimdir) - bu kalıpları pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
**Çikolata kalıbı olmayanlar buzkalıbı kullanabilir, silikon ya da plastik buzkalıbı her ikisi de olur.
Fırça - suluboya fırcalarına benzeyen fırçalardan.
**Yoksa hiç dert etmeyin çocuğunuzun suluboya fırçasını kullanabilirsiniz ya da parmaklarınızı :)
Çikolata külahı - çikolata kalıplarını doldurmak, dolguyu kalbına koymak ve üzerine görseldeki süslemeleri yapabilmek için kullanacağız.
**Yoksa yine dert etmeyin :) Buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Fırın torbası da olur. O da yoksa yağlı kağıdı kare kesin ve ince uçlu bir külah yapın kendinize.

Benmari Usülü Eritme:
Benmari çikolatayı yavaş eriten ve yakmayan bir eritme yöntemidir. Bir kasenin içerisine çikolataları parçalamak,ve bu kaseyi sıcak su bulunan daha büyük bir kasenin üzerine koymak suretiyle erimeyi gerçekleştirdiğimiz işlemdir. Püf noktalarından biri çikolataların olduğu küçük kabın altı, büyük kabın içerisindeki suya değmemeli

Malzemeler:
Kabuk için: 
180 gr beyaz kuvertür çikolata
(kalıp şeklinde satılanlardan hani altın külçe gibi olanlar :) - kuvertür çikolata ne kadar kaliteli olursa ortaya çıkan sonuç da bir o kadar başarılı oluyor) Kuvertür bulamazsanız supermarketlerden beyaz çikolata alabilirsiniz.

İç Dolgu için: 
120 gr beyaz çikolata ( yine kuvertür)
30 gr krema
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı limon rendesi

Süsleme için:
120 gr bitter çikolata ( %60 kakao & kuvertür olanlardan - kuvertür bulamazsanız Etinin bitter çikolatasını öneriyorum)

Hazırlanışı:

Beyaz kuvertür çikolata benmari usülü eritilir ve çikolata kalıplarına firma yardımı ile sürülür (sıvanır). Fırça yok ise, eriyen çikolatayı külaha doldurun. külahın ucunu makas yardımı ile kesin ( ne çok küçük ne de çok büyük) ve buzkalıplarına eriyen beyaz çikolatı koyun başparmağınız yardımı ile sıvayın. Kalıbı ( ya da kalıpları) 15 dk buzlukta bekletin 15 dk sonunda, bir kat daha  ( biraz daha ince) sıvayın ve tekrar buzluğa koyun.

Kabuk kısmı dolapta donarken; küçük bir tencerede beyaz çikolatayı eritin ve üzerine kremayı ilave edin. Ardından limon suyu ve limon kabuklarını da ekleyin. İyice karıştırın. Kalıbınızı buzluktan çıkarın ve külah yardımı ya da çay kaşığı yardımı ile içi beyaz çikolata sıvanmış kalıpların içerisine dökün. Ama burda dikkat! Ağzına kadar doldurmayın! Karışımı ilave ettikten sonra buzlukta 45 dk dondurmalısınız.

ilk aşamada erittiğimiz kuvertür çikolatasının kalanını tekrar eritin, külaha koyun ve kalıplara dökerek çikolata parçalarının üzerini kaplayın. Tekrar buzluğa! minimum 1 saat kadar sonra çikolatalarınızı kalıptan çıkarmalısınız!

Süsleme:
Gelelim işin en renkli ve en keyifli kısmına. yine bir külah alın. bu sefer 120 gr benmari usülü erittiğiniz bitter çikolatayı, külahın içerisine koyun. Külahın ucunu küçücük kesmelisiniz. iğne deliği kadar bir kesik. Daha büyük olduğunda bitter çikolata çok fazla akacak ve çikolatanızı süsleyeyim derken her yerini bittere buluyor olacaksınız. Tavsiyem yağlı kağıt üzerinde bir kaç deneme yapmanız. sevdiğiniz ve kolayınıza gelen şekilleri çikolatalarınıza uygulamanız.



Haydi bakalım kolay gelsin.
Sorularınızı yine buradan ve instagram hesabımdan sorabilirsiniz: Aybiks @aybikss
Kisses & Love,
Aybik ;)










Yorumlar

Popüler Yayınlar