ÇİKOLATALI PASTA ( Çikolata Ganajlı Victoria Pandispanyası)
Semsert bir pasta bu, ancak yerken ağızda dağılan cinsten. Oldukça hafif; ağızda kremamsı bir kıvam bırakmıyor. Ganajı ise pasparlak, pürüzsüz ve dümdüz.. Yeme de yanında yat cinsinden yani. Çikolata hastası değilimdir ancak bu tarifime bayılıyorum. Tarifim dedim çünkü tamamı kendi gramajlarım; belki 4 kez denemişimdir. Muhteşem sonucu elde edene kadar denemeye devam, bir kez oldu mu da hemen sizlerle paylaşıyorum.
Yılbaşı akşamı gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz bir pasta aynı zamanda. Kütük pasta yapımı biraz zahmetli diyenler için biberbir ;)
Malzemeler:
Pandispanya için:
-160 gr tereyağı * oda ısısında yumuşamış
-160 gr toz şeker
-175 gr un
-3 yumurta
-1 çay kaşığı vanilya özütü ( ya da 1 paket şekerli vanilin)
-1 paket kabartma tozu
20 cm'lik kelepçeli kalıbı yağlayıp, tabanına yağlı kağıt döşenir. Fırın 180 dereceye ayarlanır. Tereyağ ve şeker krema kıvamına gelene kadar 3-4 dk mikser yardımı ile karıştırılır. Yumurtalar teker teker ilave edilir, çırpılır. Vanilya özütü ilave edilir ve çırpılır. Vanilya özütü kullanmayacak olanlar şekerli vanilini kuru karışıma karıştırmalı. Un, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir kapta elenir ve ıslak karışıma eklenir. Spatula yardımı ile karıştırılır. Unlu karışımı ilave ettikten sonra mikser ile karıştırmamak önemli çünkü ne kadar fazla karıştırırsak gluten o kadar ortaya çıkar ki bu da istemeyeceğimiz sonuçlar doğurabilir. Pandispanya 25 dk kadar fırında pişirilir. Kürdan testi yapılır, kekiniz parmağınızı bastırdığınızda tekrar eski haline dönecek kıvamda olmalı. Kek soğumaya bırakılır ve soğuyan kek kalıptan çıkarıldıktan sonra bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesilir.
Ganaj için:
-200 ml krema
-100 gr bitter kuvertür çikolata
-100 gr sütlü kuvertür çikolata
Buradaki formül; çikolata toplam gramajının kremaya eşit olmasıdır. Krema sos tenceresinde ısıtılır, fazla ısınmadan ve pişmeden çikolatalar ilave edilir. Çikolatalar eriyene kadar karıştırılır. Soğuması için kenara alınır ve karıştırarak soğutulur. Ganaj ikiye kesilen pandispanyanın önce ortasına sürülür. Pandispanyalar üst üste yerleştirilir ve ganaj bu defa ızgara bir tel üzerinde pastanın üst kısmına ve yan kısmına döşenir.
Kremşanti süslemesi için:
-yarım paket kremşanti
-150 ml soğuk süt
Kremşanti ve süt mikser yardımı ile karıştırılır. köpük gibi olunca sıkma torbasına alınır. Sıkma torbasının ucuna yıldız uç takılır ve çikolata kaplı soğumuş pastanın üzerine şekiller yapılır. Kremşantilerin üzerine ben ayrıca küçük kalpli çikolatalar koydum.
Mutlu Seneler!
Kisses & Love,
Aybik ;)
Yorumlar
Yorum Gönder