YILBASI KEKI ( Elmalı Portakallı Pandispanya Keki )
Bir kek yaptım seyredalar yemelere kıyamazsın..
3 kez farklı farklı gramajlarla denedim ve 3. seferde harikulade bir kek oldu. Kekten ziyade bir pandispanya hamuru bu. Sıvıyağ, süt, yoğurt gibi klasik ev keklerinden değil..
Bir tarifi yapmak kadar onu nasıl sunduğun da önemlidir bence. Misafir gelsin gelmesin farketmez, en basit kek tarifi dahi yapsam sunumuna bir fark katmak farzdır benim için..
Yılbaşı keki olarak düşündüğüm için bu tarifte öncelikle tarçın ve karanfil aromaları olsun istedim. Ama klasik tarçınlı kek değildi tam olarak istediğim. Tarçın ve karanfile en yakışan elmaları kullandım önce. Fırında yağlı kağıt ile karamelize ettim. Karamelize ettiğim elmaları 20cmlik kek kalıbının altına döşedim. Üzerine öyle bir hamur yapmalıydım ki hem elmalara hem de tarçın & karanfil aromasına yakışsın. Kış meyvesi olan portakal geldi aklıma. Aroması portakal olan tereyağ bazlı güzel bir pandispanya hamuru düşündüm. 3. seferde o muhteşem gramaj oranını yakaladım.
o zaman buyrun ayrıntılı reçeteme:
Elmalar için:
4 adet elma
2 çubuk tarçın
4-5 karanfil
1çay kaşığı toz tarçın
3-4 yemek kaşığı pekmez
* Elmaların kabukları soyulur, ay şeklinde doğranır ve bir kaba alınır. kabın içerisinde tarçın ve pekmez ile harmanlanır. Yağlı kağıda alınır, çubuk tarçın ve karanfiller ilave edilir, yağlı kağıt iki tarafından bağlanarak elmalar kapatılır. önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 1/2 saat pişirilir, soğumaya bırakılır. Soğuyan elmalar, yağlı kağıt serilmiş 20 cmlik çember kek kalıbına muntazam şekilde dizilir. fırından çıkan elmaların dibinde biriken hafif sulu sosu da üzerine dökülür.
Pandispanya hamuru için:
120 gr tereyağı - oda sıcaklığında yumuşamış
175 gr şeker ( 100 gr beyaz - 75 gr esmer şeker)
200 gr un
3 yumurta
1 portakalın kabuğu
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket şekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
*tereyağı ve şeker krema kıvamına gelene kadar mikserde çırpılır. yumurtalar teker teker ilave edilir. Ayrı bir kapta katı malzemeler karıştırılır ( vanilya özütü kullananlar sıvı karışıma ilave etmeliler, vanilya kullananlar katı malzemelere karıştırmalı) ve sıvı karışıma iki-üç seferde ilave edilir, fazla karıştırılmadan elmaların üzerine dökülür. Klasik ev kekleri gibi kolayca döklen yumuşak bir hamur olmayacak paniğe kapılmayın :) Üzeri bir kaşığın tersi ya da uygun bir aparat ile düzeltilir. Onceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dk pişirilir.
Mutlu Seneler!!
Kisses & Love,
Aybik ;)
Yorumlar
Yorum Gönder