Keçi Peynirli & Domatesli Galette Tarifi (Rustic Tart)
Galette aslında bir çeşit tart. Fransız mutfağına ait, tart kalıbı kullanmadan evlerde yapılan rustik görünümlü bir tart. İçerisine keyfinize, damak tadınıza göre envai çeşit malzeme koyabilir ve her seferinde farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Dahası buzdolabınızdaki anlık mevcut malzemeler ile de hamuru doldurabilirsiniz. Yeter ki galette hamurunu doğru hazırlayabilelim. İleriki günlerde bir de tatlı galette hamuru tarifi vereceğim; böylelikle sadece tuzlu değil,mevsim meyvelerini kullanarak evlerinizfr tart kalıbı olmaksızın tatlı tartlar da yapabiliyor olacaksınız.
Onlarca kez farklı galette hamuru reçeteleri denedim. Bazı reçetelerin gamajlarını kendi damak tadıma göre eksilttim, azalttım. beğendiklerim oldu beğenmediklerim de. Ancak; son olarak Ece Zaim'in galette hamuru tarifini uyguladım ve tadı, dokusu, ağızda bıraktığı kıtırlık ile en beğendiğim reçete oldu. Tart hamuru reçeteleri arasında favorim olarak defterimdeki yerini aldı.
Öncelikle aşağıda iki farklı galette veya tart hamuru reçetesi veriyorum. Yapılış aşamaları aynı; sadece bir kaç malzeme ve/veya gramajları farklı. Damak tadınıza göre seçimi size bırakıyorum.
Bundan sonra iç malzemesi ne olursa olsun, aşağıdaki reçete ile tart hamurunuz hazır edebilirsiniz.
Bundan sonra iç malzemesi ne olursa olsun, aşağıdaki reçete ile tart hamurunuz hazır edebilirsiniz.
Temel Galette Hamuru (veya Tart Hamuru) Tarifi
Tarif 1:
*Yaklaşık 1,5 su bardağı un
*1 çay kaşığı tuz
*Bir çimdik karabiber
*Bir çimdik karabiber
*115 gr tereyağı (küp küp doğranmış & çok soğuk)
***tereyağını önce küp küp doğramanızı sonra buzlukta 15-20 dk kadar soğutmanızı öneriyorum)
*2-3 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
Tarif 2: (Ece Zaim'in tarifinden)
*150 gr un
*70 gr mısır unu
*1 yumurta sarısı
*10 yemek kaşığı tereyağı (küp küp doğranmış & çok soğuk)
*1/2 çay kaşığı tuz
*2-3 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
*2-3 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
Tarif 2: (Ece Zaim'in tarifinden)
*150 gr un
*70 gr mısır unu
*1 yumurta sarısı
*10 yemek kaşığı tereyağı (küp küp doğranmış & çok soğuk)
*1/2 çay kaşığı tuz
*2-3 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
- Hamuru 3 şekilde hazırlayabilirsiniz. Set üstü mikseri olanlar; mikserin pedal aparatını kullanabilirler. Set üstü mikseri olmayanlar; haznesi geniş bir mutfak robotunu tercih edebilirler. Her ikisi de yoksa; parmaklarımızı kullanalım :) unlu malzemeler karıştırıldıktan sonra küp küp doğranmış buz gibi tereyağ unlu karışımın içine ilave edilir ve; kesinlikle avuçlarınızı kullanmadan sadece parmak uçlarınızı kullanarak tereyağ hamura yedirilir. Her 3 şekilde de ulaşmak istediğimiz şey; ıslak kum kıvamında ayrışan bir karışımın ortaya çıkmasıdır.
- Islak kum kıvamındaki karışıma; ilk tarifi uygulayanlar buz gibi soğuk suyu ilave etmeli; ikinci tarifi uygulayanlar ise; önce yumurta sarısını sonra soğuk suyu ilave etmeli.
- Tüm malzemeler ilave edildiğinde; hamur fazla yoğurulmadan toplanmalıdır.
Tarif 2 ile yapım aşamasını tekrar özetlersek;
- Un, mısır unu, tuz mikserin el yordamı ile şöyle bir karıştırılır.
- Mikser ya da mutfak robotuna konur.
- Tereyağ ilave edilir ve mutfak robotundan geçirilir.
- Islak kum kıvamına gelen karışıma yumurta sarısı ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Yumurta muhtemelen karışımın toplanması ve hamur haline gelmesini sağlamayacaktır.
- Bu aşamada hamuru toplamaya yardımcı olması için soğuk su ilave edilir, ve robot bir kez daha karıştırılır. Hamur kısmen toplanmış olacaktır. Elde etmemiz gereken sonuç aslında tam da bu.
- Son olarak parça parça halindeki hamuru elimizde bir araya getirip fazla yoğurmamaya özen göstererek yuvarlak bir disk yapıp, streçe sarıp buzdolabında 20 dk kadar tekrar soğumaya bırakılır.
- Bu aşamayı atlamamak oldukça önemlidir. Burada amaç; yapım aşamasında hamur içinde eriyen tereyağını tekrar soğutmak; çünkü ancak bu şekilde kıtır kıtır ağızda dağılan bir hamur elde etmiş oluyoruz.
Dünyanın neresine giderseniz gidin; malzemeler; gramajlar değişse de temel tart hamuru işte bu aşamalar takip edilerek hazırlanır. İster galette gibi rustik bir tart yapın; ister tart kalıbı kullanarak bir tart yapın, takip edilmesi gereken ve dikkat gerektiren noktalar bunlardır. Ben her seferinde yeni yeni hamurlar hazırlamak yerine; yukarıdaki miktarı x2 hazırlıyorum; hamurun yarısını derin dondurucuya koyuyorum, böylece bir sonraki tartımın hamuru hazır elime geliyor ;)
İç Malzemeler: (Ece Zaim'in tarifinden)
*2 dilim sert keçi peyniri
* 4 yemek kaşığı yumuşak keçi peyniri
* taze fesleğen, taze kekik, taze biberiye
*zeytinyağı
*cherry domates
*tuz karabiber
*hamurun kenarlarına sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Buzdolabında dinlenen hamur, hafifçe unlanmış tezgahta merdane yardımı ile yuvarlak şekilde açılır.(kolay olması açısından hamuru 2 yağlı fırın kağıdı veya 2 streçfilm arasına koyup açıyorum).
Keçi peynirleri bir kapta karıştırılır.
Açılan hamurun kenarlarında 3-4 parmak boşluk bırakacak şekilde peynirler hamurun ortasına konur. Üzerine ikiye kesilmiş domatesler konur.
Arzuya göre taze otlar ilave edilir.
Tüm harcın üzerine zeytinyağı konur.
Son olarak tuz ve karabiber ilave edilir.
Kenarlarda bırakılan hamurlar ortadaki harca doğru kapatılır.
Katlanan hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40-45 dk pişirilir.
Herkese Afiyet!
Kisses & Love,
Aybik ;)
Yorumlar
Yorum Gönder