Evde Ekmek Yapımı (Basit Ekmek Tarifi)



Sahur için taze taze yaptım ekmeği dün akşam. İftarda bir pideyi bitirince biz; iş başa düştü. En yalın ekmek hamuru tariflerinden birini çıkardım. Baton kek kalıbında yapınca da alın size tost ekmeği. Marketlerde satılan tost eklemlerini yıllardır tüketmiyoruz, çünkü hepsinin içerisinde raf ömrünü uzatan katkı maddeleri koyuyorlar. Lezzetlerini de açıkcası hiç beğenmiyorum. Zaten insanın evde yaptığı ekmekten sandviç hazırlayıp ofise götürmesi, ya da çocuğunun beslenme çantasına koyması o kadar keyifli ki..




Malzemeler:
* 4 su bardağı un
*260 ml ılık su 
*1 yemek kaşığı bal
*11 gr instant maya
*50 gr eritilmiş tereyağı
*1 tatlı kaşığı tuz.

Hazırlanışı:
Ilık su içerisine balı koyun ve karıştırın. Un ve mayayı karıştırın. Tereyağını eritin. Un&mayalı karışımın içerisine sırasıyla ballı ılık su, tereyağı ve tuz ekleyin güzelce yoğurun ( set üstü mikserin kanca aparatı ile 3-3,5 dk kadar yoğurdum- un biraz az geldi hamur cıvık oldu 1-2 yemek kaşığı daha un ekledim).  Bir kağı yağlayın ( mümkünse cam olsun) ve yağladığınız kaba hamuru koyun, üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat mayalandırmaya bırakın. 1 saatin sonunda hamuru kaptan alıp unladığınız tezgaha koyun. elinizle hamurun üzerine pat pat vurarak gazını alın ve zarf gibi katlayın v e yoğurun. Baton kalıbı yağlayın ve hamuru yerleştirin. Üzerini kapatık 30 dk daha üstü kapalı nemlendirin. 30 dk sonunda hamurun üzerine un serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dk kadar pişirin. Ekmeği kalıptan soğuduktan sonra çıkarabilirsiniz.

Afiyetle!
Kisses & Love,
Aybik :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar