Peynirli Poğaça Tarifi ( Anneannemin Poğaçası)
Canım anneannemin yıllar önce elleriyle anneme ördüğü dantel örtüyü dolaptan çıkardım, masama bir güzel yaydım, yine ona ait - çay saati için biz küçükken hazırladığı- en klasik, en kolay poğaça tarifini yaptım, fırına attım. Çayı demledim.
Bugün beş çayı için anneannemin poğaçası çıktıysa fırınımdan; o halde anneannemin dantel masa örtüsü serilecekti masaya elbet. Hatırımda kalan çocukluğumdaki evimizde annemin bu örtüyü L salondaki kare masamızda serdiğiydi sıklıkla. Ona rağmen hiç zararsız yıllarda kullanmış. Evlendim. Örtünün yeni emanetçisi ben oldum. Sadece dantel örtünün değil; anıların da emanetçisiyim, farkındayım. Gözüm gibi bakıyorum, çok severek kullanıyorum.
Reçete'ye gelirsek; oldukça çok basit, hatta bir klasik:
Malzemeler:
Hamur için;
*1 çay bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
*50 gr tereyağı
*1 su bardağı yogurt
*1 yumurta
*1 paket kabaratma tozu
*tuz
*alabildiği kadar un
*peynir
*üzeri için: 1 yumurta sarısı - çörek otu - susam
Hazırlanışı:
Peynir hariç hamur için yazılı tüm malzemeleri çukur bir kaba koyup karıştırın. Yumuşak kıvama gelene kadar un ilave edin. Unu bolca eklemeyin; yavaş yavaş ekleyerek kıvamını kontrol edin. Yarım saat kadar hamuru dolapta dinlendirin. Dinlenen hamuru küçük bezelere ayırın; avucunuzla şekil verin içine peynir koyup kapatın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin, yumurta sarısı sürün ve susam veya çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerine kızarana kadar pişirin.
Afiyetle!
Kisses & Love,
Aybik :)
Yorumlar
Yorum Gönder