Mürdüm Erikli Tart Tarifi




Bir akşam vakti rastgele ve ansızın ortaya çıkmış bir tart tarifi bu. Lina'yı uyuttum girdim mutfağa; öğleden beri bozulmaya yüz tutmuş mürdüm erikleri gözümün içine bakıyorlardı "bizi artık ye" diye. Aldım erikleri ikiye böldüm çekirdeklerini çıkardım yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizdim önce, üzerlerine şeker serpip fırına attım. Bir güzel yumuşadılar adeta reçel kıvamında piştiler. Aldım erikleri rondodan geçirdim. "Bu erik harcını ne yapsam ne yapsam" diye sordum kendime ve "basit bir tart hamuru ile pekala bir tart yapabilirim" diye bir ampul yandı adeta. Hızlıca ve pratik bir tart hamuru ile muhteşem bir lezzet yakaladım :) Daha detaylı anlatım için önce malzemeleri vereyim:

Malzemeler:

Erikli Harç için;
*8-10 adet mürdüm eriği
*4 kaşık toz şeker

Hamur için;
*2,5 su bardağı un
*4 yemek kaşığı toz şeker
*4 yemek kaşığı tereyağ (küğ küp kesilmiş - soğuk)
*1 yumurta sarısı
* 3 yemek kaşığı buzlu su

Hazırlanışı:
Erikler ikiye kesilir, çekirdekleri çıkarılır, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir, üzerine 4 yemek kaşığı şeker serpilir, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dk pişirilir. Pişen erikler ılıdıktan sonra rondodan geçirilir ( iri parçalar halinde olacak şekilde). Erikler fırındayken hamur hazırlanır.
Un ve şeker karıltırılır; tereyağ ilave edilir ve ıslak kum kıvamına gelinceğe değin tereyağ unlu karışıma yedirilir. Önce yumruta sarısı ilave edilir ve hamuru toplaması için gerekirse bir kaç kaşık buzlu su ilave edilir. toplanan hamur 20 dk kadar buzdolabında dinlendirilir.
***Tart hamurunun detaylı yapım aşamalarını Keçi Peynirli Rustic Tart tarifinde daha önce
anlatmıştım http://aybiks.blogspot.com.tr/2015/02/keci-peynirli-domatesli-galette-tarifi.html.

Dolaptan çıkarılan hamur merdane yardımı ile açılır ve tart kalıbına serilir. Artan hamur tekrar dolaba kaldırılır. Kalıba yayılan hamura çatalla delikler açılır; erikli karışım hamurun üzerine serilir. Dolapta bekleyen artan ve soğumuş hamur eriklerin üzerinde rendelenir. Arzu edilirse toz badem veya file badem serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dk kadar pişirilir.

Herkese Afiyet;
Kisses & Love,
Aybik :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar