Kahveli ve Kakaolu Islak Kek Tarifi
Dışarıya sipariş verebileceğimiz gibi evde de yapabileceğimiz onlarca tarif var elbette ama bu tarifi sevmemin sebebi kolay seviyede yapılıp çok lezzetli olması üstelik istediğiniz şekilde süslemeye de olanak sağlaması. Malzemeleri ise hem az hem de 'hangimizin evinde yok ki' dedirtecek cinsten.
Bize gerekenler neler?
18-20 cm kelepçeli kek kalıbı
mikser
yağlı kağıt
sos tenceresi
spatula
Malzemeler:
125gr tereyağ - oda sıcaklığında
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı pirinç unu
2 yemek kaşığı dolusu kakao
kabartma tozu
vanilya
keki ıslatmak için 3 seçenekten birini kullanabilirsiniz:
i) için 1 ölçü oda sıcaklığında espresso biraz su ilave edilmiş ( 1/2 su bardağı kadar olmalı)
ii) su ile açılmış 1/2 su bardağı nescafe
iii) keki kahve aromalı istemeyenler 1/2 su bardağı oda sıcaklığında süt kullanabilirler
Ganaj için:
200 ml krema
2 paket 80 grlık kare bitter çikolata
Yapılışı:
Fırın 180 dereceye ayarlanır. Kek kalıbının tabanına yağlı kağıt konur ve kalıbın kenarları yağlanır. Tereyağ ve şeker krema kıvamına gelene kadar mikser yardımı ile karıştırılır. Yumurtalar teker teker ilave edilir. Diğer tarafta kuru malzemeler bir kaba elenir: un, pirinç unu, kakao, kabartma tozu, vanilya. Kuru malzemeler sıvı karışıma ilave edilir ve fazla çırpılmadan spatula yardımı ile homojen kıvama gelene kadar karıştırılır. Yağlı kağıt serilen ve kenarları yağlanan kek kalıbına dökülür. Ortası ıslak kalmayana kadar kek pişirilir. Fırından çıkan sıcak keke ( kek henüz kalıptayken) espresso dökülür ve soğumaya bırakılır.
Kek soğurken ganaj hazırlanır. Sos tenceresinde krema ve parçalara bölünmüş çikolatalar çok kısık ateşte homojen kıvama gelene kadar ısıtılır. Sadece ısıtma işlemini yapın, pişirmeyin. Soğuyan ve kalıptan çıkarılan ıslak kek ganaj ile kaplanır.
Ganaj hazırlayacak vakti olmayanlar, vakti olup da bunu yapmak istemeyenler için iki seçenek daha var. Birincisi ıslak keki olduğu gibi bırakmak ve servis sırasında pudra şekeri ve mevsim meyveleri ile süslemek. İkinci seçenek de ıslak keki krem şanti ile kaplamak olabilir. Burada tercih size kalmış.
Üstü kapalı şekilde buzdolabında 5 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kisses & Love,
Aybik :)
Yorumlar
Yorum Gönder