Portakallı Haşhaşlı Kek Tarifi
Ve kış geldi.. Ve sıcak şarap sezonu açıldı.. Ve sağımız solumuz portakal mandalina oldu.. Benim için, bir evi sıcak yapan şeylerden biri de fırından gelen kek kokusudur. Mevsimin hakkını verip bol bol portakallı mandalinalı ve hatta tarçınlı tarifler yapmaya başladım bile. Bu portakallı kekin reçetesi Natali Gökyay'a ait. Tarifler & Anılar kitabından. Turkmax Gurme'de yayınlanan programında da yaptığını hatırlıyorum. Basit ev kekleri gibi değil detaylı bir kaç aşaması var ama şimdiden bizim evin demirbaşlarından biri oldu bile. Kahveye veya sıcak şaraba davet ettiğim yakın arkadaşlarım için de ilk aklıma gelenlerden biri ayrıca. Ben şeker miktarını biraz azalttım orjinal gramları yanlarına yazıyorum.
Malzemeler:
portakallı kat için:
3/4 su bardağı (orjinal tarif * 1+1/4 su b - 200 gr)
1/2 su bardağı su
3 portakal (ince halka dilimlenmiş)
1 çubuk vanilya
kek harcı için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker (orjinal tarif * 1+1/4 su b - 200 gr)
150 gr un - elenmiş
110 gr öğütülmüş badem
1+1/4 su bardağı erimiş tereyağ (150 gr) + biraz da kalıbı yağlamak için erimemiş tereyağ ayırın
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
1 portakal rende
1 paket kabartma tozu
1 paket toz vanilya
** 20 cm kelepçeli kek kalıbı
Hazırlanışı:
Portakallı üst katman için tavaya suyu, şekeri, ortadan ikiye ayrılmış ve tohumları çıkartılmış vanilya çubuğu ve portakal dilimlerini ekleyin. Portakallar suyu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Kek hamuru için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Sırasıyla yağı, haşhaşı ve öğütülmüş bademi ekleyip çırpma işlemine devam edin. Ayrı bir kapta un, vanilya ve kabartma tozunu eleyip unlu karışımı yumurtalı karışıma ilave edin, spatula ile homojen kıvama gelene kadar karıştırın. Kelepçeli kalıbı yağlayın, tabanına yağlı kağıt serin, portakal dilimlerini yerleştirin ve kek harcını üzerine dökün. Hava kabarcıklarını almak için kek kalıbını tezgaha bir kaç kez vurun. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50- 55 dk pişirin. Kek soğuduktan sonra kalıptan ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Yanında sıcak şarap nasıl da yakışıyor. Sıcak şarap tarifi de aşağıdaki linkte:
http://aybiks.blogspot.com.tr/search?q=s%C4%B1cak+%C5%9Farap
Kisses & Love,
Aybik
Malzemeler:
portakallı kat için:
3/4 su bardağı (orjinal tarif * 1+1/4 su b - 200 gr)
1/2 su bardağı su
3 portakal (ince halka dilimlenmiş)
1 çubuk vanilya
kek harcı için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker (orjinal tarif * 1+1/4 su b - 200 gr)
150 gr un - elenmiş
110 gr öğütülmüş badem
1+1/4 su bardağı erimiş tereyağ (150 gr) + biraz da kalıbı yağlamak için erimemiş tereyağ ayırın
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
1 portakal rende
1 paket kabartma tozu
1 paket toz vanilya
** 20 cm kelepçeli kek kalıbı
Hazırlanışı:
Portakallı üst katman için tavaya suyu, şekeri, ortadan ikiye ayrılmış ve tohumları çıkartılmış vanilya çubuğu ve portakal dilimlerini ekleyin. Portakallar suyu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Kek hamuru için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Sırasıyla yağı, haşhaşı ve öğütülmüş bademi ekleyip çırpma işlemine devam edin. Ayrı bir kapta un, vanilya ve kabartma tozunu eleyip unlu karışımı yumurtalı karışıma ilave edin, spatula ile homojen kıvama gelene kadar karıştırın. Kelepçeli kalıbı yağlayın, tabanına yağlı kağıt serin, portakal dilimlerini yerleştirin ve kek harcını üzerine dökün. Hava kabarcıklarını almak için kek kalıbını tezgaha bir kaç kez vurun. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50- 55 dk pişirin. Kek soğuduktan sonra kalıptan ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Yanında sıcak şarap nasıl da yakışıyor. Sıcak şarap tarifi de aşağıdaki linkte:
http://aybiks.blogspot.com.tr/search?q=s%C4%B1cak+%C5%9Farap
Kisses & Love,
Aybik
Yorumlar
Yorum Gönder